Jemen



Läkare utan gränsers arbete i Jemen

I Jemen pågår just nu en av världens största kriser, det sker ett inbördeskrig, unga som vuxna svälter ihjäl och sjukdomarna sprider sig över landet, men ändå så finns det knappt någon som vet om det. Hur många gånger har ni hört talats om den humanitära krisen i Jemen? Har ni någon gång sett det i det i tidningar eller på sociala medier? Med största sannolikhet är svaret nej på den frågan för denna kris får inte någon uppmärksamhet. Nedan kan ni kolla på lite statistik som landet präglas av för tillfället. Man kan ganska enkelt dra slutsatsen att landet befinner sig i en total humanitär kris.

2018 i siffror:

535 634 patienter inom öppenvård, 138 797 av dem barn under fem år
63 075 patienter lades in på sjukhus, 21 314 av dem barn under fem år
24 375 förlossningar, inklusive 2 453 kejsarsnitt
23 509 större operationer
16 603 behandlades för fysiskt våld, inklusive krigsskador
12 698 behandlades för kolera
5 716 behandlades för undernäring

Läkare utan gränsers närvarande har varit absolut avgörande för många i Jemen då den vanliga sjukvården knappt är fungerande. Sjukhus har bombats och landet präglas av inbördeskrig. 17 729 civila skadats eller dödats 2015–2018 utav regeringstrogna styrkor. Även vårdpersonalen för läkare utan gränser har fått flytta runt och fly områden för sin egen säkerhet. Sjukhus blev bombade av luftvapen och ett kolera behandlingscenter blev bombat. Mycket sjukvårdspersonal blev skakade efter bombattackerna.



Läkare utan gränser har jobbat i provinsen sedan 2012 och behandlat hela 400 000 patienter. Deras jobb är alltså kritiskt i området men det finns problem med organisationen som ni kan hjälpa till med. Läkare utan gränser har nämligen inte den största utav personal. 2018 arbetade 39 000 lokalt anställda tillsammans med 3 800 internationell personal med att ge sjukvård och humanitär hjälp till de mest behövande. Det blir ungefär 44 000 anställda. Med tanke på att de är aktiva i 70 länder så är det inte tillräckligt. Men det finns en sak ni kan göra för att hjälpa till och det är att sjänka pengar genom vår insamlingsbössa som ni hittar här på denna blogg. Pengarna som skänks hjälper läkare utan gränser på många sätt till exempel med ny personal och resurser. Varenda krona räknas så det skulle verkligen uppskattas om ni kunde skänka en liten slant.



Slutligen har det inte varit lätt för Jemen på sistone och inbördeskriget verkar inte komma till ett slut för tillfället heller. Undernäring, kolera och krig präglar vardagen i Jemen och barn som vuxna, kvinnor som män och gamla som unga tar alla stryk av det här. Därför måste vi verkligen uppskatta det jobbet läkare utan gränser faktiskt gör i Jemen och alla andra länder de är aktiva. Tack läkare utan gränser för att ni gör världen till en bättre plats och tack till alla er som har valt att skänka en slant till vår insamling till läkare utan gränser.

Kommentarer

Populära inlägg