Antibiotikaresistans


Antibiotikaresistens

Vad är antibiotikaresistens?
Det är ett tillstånd där bakterierna har utvecklat ett försvar mot läkemedlet antibiotika. Om bakterier fortsätter att utsättas för antibiotika under en längre period, eller vid upprepade tillfällen, kan de bli motståndskraftiga då förändringar sker i deras arvsmassa. Bakterier som då har utvecklat en resistens påverkas inte då av antibiotika, utan de snarare gynnas av det.
Antibiotikaresistens ingår i antimikrobiell resistens där andra mikroorganismer som virus, parasiter, och svamp även blir resistenta mot läkemedel som används för att förinta dem. Ett exempel är malaria där parasiterna blivit resistenta mot läkemedel. Malaria är en infektionssjukdom som hälften av jordens befolkning riskerar att smittas av.

Orsaker
Ø  Över- och felaktig användning av antibiotika är en stor faktor till varför bakterierna vänjer sig vid läkemedlet. Detta sker genom självmedicinering av antibiotika, när man köper antibiotika utan recept, felaktig dosering med mera.
Ø  Bakterier som sprids mellan patienter på vårdinrättningar som beror på dålig hygien och dåliga smittspridningsrutiner. Även att patienterna befinner sig i trånga salar och att det är brist på rent vatten, tvål och handsprit, dålig rengöring av medicinska prylar samt att det är brist på vårdpersonal.
Ø  Höga vaccinpriser som hindrar att människor vaccineras, samt att det är dåliga hygien- och sanitetsförhållanden där de befinner sig, leder till infektioner sprids mellan människor. Det här leder då till att antibiotika använts frekvent.

Läkare utan gränser och antibiotikaresistensproblemet
Läkare utan gränser noterar att antibiotikaresistens uppkommer till följd av infektioner med skador bland deras patienter i Jordanien, Haiti, och hos nyfödda barn i Pakistan. För att bättre motverka antibiotikaresistens, så försöker Läkare utan gränser att urskilja på olika bakteriella sjukdomar, och genom utbildning av vårdpersonal minska spridningen av sjukhusinfektioner på klinikerna. De jobbar ständigt för en snabbare tillgång till vaccin och nya antibiotika.
Läkare utan gränser menar att om det finns tillgång till rent vatten, bättre sanitetsförhållanden och tillgång till vaccinationer så leder det till en mindre användning av antibiotika. Vilket i sin tur leder till att antibiotikaresistens inte uppkommer.

Vad Läkare utan gränser bland annat fokuserar på:
·         En förbättrad vårdhygien
·         Kontakt med laboratorier för att få en bättre koll på de antibiotikaresistenta sjukdomar som uppkommer i länderna de arbetar i
·         Acceskampanjen som går ut på att få läkemedelsföretagen att sänka priserna på sina läkemedel för att fler människor ska kunna behandlas
·         Påverkansarbete där deras mål är att få fram nya modeller inom forskning, samt att utveckla nya antibiotika

Avslutningsvis, det krävs fler aktörer än just läkare utan gränser för att kunna motverka antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens uppkommer som olika sjukdomar, och förutom vaccination och bättre hygien, krävs det att vårdpersonal utbildas för att inte skriva ut antibiotika på direkten.




Förhandsgranskning av bild


Kommentarer

Populära inlägg