Centralafrikanska republiken


Centralafrikanska republiken

Belägen i hjärtat av Afrika under Saharaöknens gräns, Centralafrikanska republiken är en republik med en befolkning på närmare 4.6 miljoner. Med en yta på nästan 623 000 kvadratkilometer är landet det 43:e största i världen (autonoma områden inkluderade) och präglas av ett subtropiskt klimat med både savann och regnskog. Republiken har lidit av allvarliga problem de senaste åren, där det pågående inbördeskriget är ett av de mest omfattande i nuläget.
Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. År 2018 låg BNP per capita endast på 510 dollar, med länder som Demokratiska Republiken Kongo och Uganda som ligger över dem med en märkvärdig marginal. Läget i landet förvärras på grund av etniska spänningar och konflikter på regionalnivå. Oftast brukar man tala om “flodbefolkningen” i söder och “savannbefolkningen” i norr, där de i norr har varit tvungna att förstärka sin ställning.
President François Bozizé har burit makten i landet sedan 2003 till och med 2016, vilket har medfört stora konsekvenser. Den största konflikten tog plats mellan 2012 och 2013 där upprorsgruppen Séléka angrep landet. Efter misslyckade fredsförhandlingar mellan Séléka och Bozizé 2013 startade upprorsgruppen en kupp, vilket ledde till att en övergångsregering tillsattes. Det fanns planer på nyval 2015, men sköts upp tills början av 2016, då även den nya presidenten Faustin Touadera tillsattes.

Olika internationella styrkor, däribland FN har försökt att upprätthålla en positiv utveckling och skapa vapenvila. Landet räknas idag som “en misslyckad stat” på grund av politisk instabilitet och liten andel kontroll av myndigheter. Staten har allvarliga brister med att tillgodose livsnödvändiga faktorer för befolkningen, som till exempel personlig säkerhet. En stor del av den centralafrikanska befolkningen är idag på flykt, där många har flytt till bland annat grannländerna.

Läkare Utan Gränser har varit aktiva med sitt arbete i landet sedan 1997. De har arbetat med offer för allvarliga och brutala övergrepp där mordoffer och våldtäktsoffer är medräknade. De humanitära behoven växer i landet för varje dag som går på grund av nedbränningar av hela byar och tillfälliga läger. Striderna som pågick under 2018 begränsade tillgången till mat, vatten, skyddat boende och medicinsk vård. Idag har Läkare Utan Gränser projekt i åtta av provinserna, därmed huvudstaden Bangui, där det erbjuds allmän- och akutvård, barn- och mödravård, kirurgi men även behandling av malaria, hiv/aids och tuberkulos.
Malaria och hiv/aids är de främsta dödsorsakerna bland befolkningen, där barn under fem år oftast får malaria och de vuxna får hiv/aids. Läkare Utan Gränser prioriterar behandling av dessa sjukdomar högt. Under 2018 behandlades över 540 000 människor med malaria.
På grund av utmaningarna som hiv ger inom det dagliga livet arrangerar Läkare Utan Gränser lokala grupper för de smittade. De får bland annat turas om att hämta antiretroviral medicin för att det ska underlättas för varandra.
Läkare Utan Gränser jobbar hårt med kvinnor och barns hälsa i landet. Under 2018 hade antalet förlossningar legat över 9500. De hjälper även till med att förebygga sjuklighet och antalet dödsfall på grund av förlossningar. De arbetar även med att utveckla olika metoder för att undvika oönskade graviditeter. De delar ut kondomer och andra preventivmedel, sterilisering samt abort om kvinnan så önskar eller behöver det.
Vaccinationer är en annan viktig del av Läkare Utan Gränsers projekt. De lyckades vaccinera runt 5 000 barn i en enda provins mot sju vanliga sjukdomar. De genomförde samtidigt andra förebyggande metoder som avmaskning, distribution av vitaminer och uppsättande av myggnät. Andra sjukdomar som behandlades under 2018 var hepatit E och apkoppsvirus, en sjukdom som påminner om smittkoppor, en sjukdom som idag sägs vara utrotad.
Vilka problem står Läkare Utan Gränser för i framtiden i Centralafrikanska republiken? Det är svårt att förutspå men det finns tilltalande som hävdar att de lär behöva stanna kvar i landet under många år till. 

Kommentarer

Populära inlägg