Klimatet - en humanitär katastrof


INTERNATIONELLA RELATIONER – KLIMAT
Klimat – ett humanitärt katastrof



För mycket vatten, för lite vatten och förorenat vatten, det är bara några av de problem som länder står inför. I Sydsudan fanns det knappt någon drickbart vatten längre. Regnet öste ner medan latrinerna svämmade över och alla vet att när regnvatten blandas med avloppsvatten gror vattenburna sjukdomar.
Den globala uppvärmningen är inte ett problem inför morgon dagen utan det är ett problem som redan nu måste tas tag i. Det är den globala uppvärmningen som är en bidragande faktor till hur människors vattenresurser påverkas. Enligt World Health Organisation, WHO, beräknas det att hälften av all världens befolkning kommer att bo i områden med allvarliga vattenproblem redan 2030 samtidigt som extrema väderfenomen kommer att öka i både intensitet och förekomst framöver.
Människors hälsa påverkas negativt av klimat förändringarna. En stor orsak till att människor påverkas så pass mycket av klimatet är att i många av de länderna pågår redan humanitära katastrofer. Det är oftast redan oroligt på de platser som drabbas och konflikter är vanligt förekommande på de hårdast drabbade områdena. Eftersom det redan finns andra problem på platser som drabbas bidrar till att de blir extra utsatta och de som redan är utsatta påverkas mest.
Att de vattenburna sjukdomarna är fatala beror på att människorna i dessa länder inte har ett avancerat sjukvårdssystem och att invånarna inte har ett tillräckligt starkt immunförsvar för att kunna klara av att bli friska från dessa. Ett exempel på vattenburna sjukdomar är diarré. För en undernärd liten pojke är diarré fatal vilket beror på att pojken har ett alldeles för svagt immunförsvar samtidigt som han är undernärd.
Läkare utan gränser arbetar i nästan alla regioner som påverkas av klimatförändringarna. Exempel: Sydostasien, mellanöstern, Sahel bältet, Södra Afrika och Centralamerika.
Ett exempel i nuläget på hur läkare utan gränser arbetar med vattenresurser är i Irak. IS hade tagit över två stycken stora behållare i ett område nära staden Kirkuk för att göra om dem till bensintillverkning. När man sedan lyckades ta tillbaka dessa behållare så fyllde organisationen, läkare utan gränser, upp dem med rent dricksvatten regelbundet samtidigt som man hjälpte invånarna att göra dessa behållare till ett vattenreningsverk som man sedan skulle fortsätta ha tillgång till rent dricksvatten utan hjälp av organisationen.

Kommentarer

Populära inlägg